Θρησκεία

Ο θρησκευτικός τουρισμός στην Κάλυμνο είναι ένας σημαντικός λόγος επίσκεψης που διαρκεί πολλά χρόνια. Επισκέπτες από όλη την Ελλάδα και τον κόσμο έρχονται στο νησί για να ενισχύσουν την πίστη τους επισκεπτόμενοι εκκλησίες και μοναστήρια, μιλώντας με μοναχές και μοναχούς για να μάθουν για την ιστορία κάθε μοναστηριού, συνειδητοποιώντας την αναγκαιότητα διατήρησης αυτών των τοποθεσιών.

Όταν επισκεφθείτε την Κάλυμνο, θα δείτε το έμβλημα του νησιού, το μοναστήρι του Αγίου Σάββα, από το λιμάνι στην κορυφή του αριστερού βουνού, που θα σας καταπλήξει με την πρώτη ματιά. Θα νιώσετε τη γαλήνη του μοναστηριού και θα απολαύσετε τη θέα από το πιο γραφικό σημείο. Προσκυνήστε τους ιερούς τόπους και εξερευνήστε τους για να μάθετε περισσότερα για αυτά.

Όλοι οι ναοί και τα μοναστήρια της Καλύμνου θα σας βοηθήσουν να ενισχύσετε την πίστη σας.

Το εκκλησάκι του Προφήτη Ηλία, που βρίσκεται στην ψηλότερη κορυφή της Καλύμνου, βρίσκεται στο κέντρο του νησιού. Είναι προσβάσιμο μόνο με πεζοπορία και είναι βέβαιο ότι θα συναντήσετε μια μοναδική αξέχαστη θέα. Αν ταξιδέψετε στο βορειοδυτικό τμήμα του νησιού, στο χωριό Καντούνι, μπορείτε να δείτε το ξωκλήσι του Αγίου Φώτη, το οποίο περιβάλλεται από βουνά και έχει θέα στο απέραντο γαλάζιο της θάλασσας. Ένα άλλο μικρό μοναστήρι που δένει καλά με την πεζοπορία είναι το ξωκλήσι της Παναγίας της Γαλατιανής, που βρίσκεται ανάμεσα στις πόλεις Εμπορειό και Αργινώντα και είναι φτιαγμένο από πέτρες του βουνού, νερό και ασβέστη.

Σε μια εντελώς διαφορετική τοποθεσία στο ανατολικό τμήμα του νησιού, βόρεια του χωριού Βαθύ στα ορεινά σε μεγάλο υψόμετρο, θα βρείτε το μοναστήρι της Παναγίας της Κυραψύλης, ένα εγκαταλελειμμένο μοναστήρι όπου φυλάσσεται η εικόνα της Παναγίας στο χωριό και επέστρεφει στο μοναστήρι στις 15 Αυγούστου, στο παραδοσιακό πανηγύρι. Τέλος, η Μονή του Αγίου Παντελεήμονα περιβάλλεται από ένα μικροσκοπικό, οριοθετημένο δάσος. Θα παρατηρήσετε το μείγμα βουνού και θάλασσας σε αυτό το σημείο, καθώς και το άρωμα του θυμαριού.