Ιστορικοί χώροι
Από τη νεολιθική εποχή, η Κάλυμνος κατοικείται, αρχικοί κάτοικοι της ήταν οι Κάρες, τους οποίους ακολούθησαν οι Φοίνικες και μετά οι Δωριείς. Το μαρτυρούν τα ερείπια που βρίσκονται σε όλο το νησί. Το ιερό του ναού του θεού Απόλλωνα του Δηλίου, ανάμεσα στις περιοχές Λιμνιώτισσας και Πηγάδια, είναι το σημαντικότερο μέρος, με σωζόμενα ερείπια που σώζονται μέχρι σήμερα. Όταν το επισκεφτείτε, θα συνειδητοποιήσετε ότι ήταν το πολιτικό και θρησκευτικό κέντρο των καλύμνιων φυλών, όπως μαρτυρούν επιγραφές λαξευμένες σε πέτρες, αγάλματα και βωμούς. Η Αγία Ελένη ή ο Αρκάδιος έχτισε τον Ναό του Χριστού της Ιερουσαλήμ, μια παλαιοχριστιανική Βασιλική καλυμμένη με μεγάλες μαρμάρινες πλάκες και ψηφιδωτά δαπέδου, από το υλικό του ιωνικού ναού του Απόλλωνα. Τα ερείπια του ναού έχουν διατηρηθεί μέχρι σήμερα.
Αν θέλετε να «μεταφερθείτε» στο παρελθόν και να νιώσετε την ιστορία του τόπου, πρέπει οπωσδήποτε να επισκεφτείτε το Αρχαιολογικό Μουσείο Καλύμνου, που έχει σπουδαία έργα όπως το γλυπτό της «Κυράς της Καλύμνου», που πιάστηκε στα δίχτυα του ένος ντόπιου ψαρά το 1995.
Αν θέλετε να «μεταφερθείτε» στο παρελθόν και να νιώσετε την ιστορία του τόπου, πρέπει οπωσδήποτε να επισκεφτείτε το Αρχαιολογικό Μουσείο Καλύμνου, που έχει σπουδαία έργα όπως το γλυπτό της «Κυράς της Καλύμνου», που πιάστηκε στα δίχτυα του ένος ντόπιου ψαρά το 1995. Τα εκθέματα είναι όλα από την παλαιοχριστιανική, βυζαντινή και μεταβυζαντινή περίοδο.
Το φρούριο του Καστελίου είναι άλλος ένας ιστορικός χώρος. Επισκεπτόμενοι το κάστρο, θα νιώσετε σαν να κατέχετε απόλυτα τη θαλάσσια περιοχή μεταξύ Καλύμνου και Τέλενδου. Η θέα από αυτό το πλεονέκτηκό σημείο θα σας μαγέψει. Μπορείτε να προσευχηθείτε στην Παναγία του Καστελίου, ένα μικρό ξωκλήσι ακριβώς πάνω από τη θάλασσα, λίγο πιο κάτω.
Ακόμη, το επιβλητικό κάστρο της Χώρας, με τα ισχυρά του τείχη να περικυκλώνουν την περιοχή, βρίσκεται σε υψόμετρο 255 μέτρων από την επιφάνεια της θάλασσας. Η χρήση του είχε σκοπό τον έλεγχο της πειρατείας γιατί έχει τέλεια θέα στο λιμάνι. Μέσα στο κάστρο διατηρούνται σε καλή κατάσταση δέκα εκκλησάκια. Μπορείτε να φτάσετε μόνο με πεζοπορία, αλλά η θέα από όλο σχεδόν το νησί της Καλύμνου και το λιμάνι της αξίζει τον κόπο.
Τέλος, το κάστρο της Χρυσοχερίας είναι χτισμένο σε έναν υψηλό πετρώδη λόφο. Η ανθρώπινη παρουσία εκτιμάται ότι υπήρξε κατά τη Νεολιθική, τη Μυκηναϊκή, την Ελληνιστική και τη Βυζαντινή περίοδο. Μέσα στο κάστρο, υπάρχουν αγάλματα των Διόσκουρων, καθώς και το εκκλησάκι της Παναγίας της Χρυσοχερίας, που δίνει το όνομά του στο κάστρο.